Hot Todays

Monday, April 21, 2014

Sunday, April 20, 2014

Bomoh VIP | A New Hope

Penjelasan Bomoh VIP, Ibrahim Mat Zin menghalau gangguan Gua Tempurong.


Luke Skywalker joins forces with a Jedi Knight, a cocky pilot, a wookiee and two droids to save the universe from the Empire's world-destroying battle-station, while also attempting to rescue Princess Leia from the evil Darth Vader.
Continue ►

Zul Nordin Bukan Super Muslim

Seperti biasa, buka mata pagi tadi saya terus mengimbas berita terkini di Internet. Berita di Facebook, sebenarnya. Facebook lebih pantas dari media perdana. Terkejut baca Karpal Singh sudah arwah.

Sambil bersiap untuk ke tempat kerja dan membaca pengesahan berita dari media, layar hitam putih sumbangan Karpal Singh kepada negara berputar dalam fikiran.

Sebagai rakyat Malaysia yang tak terlepas dari menjadi mangsa percaturan politik dan naluri membentuk teori konspirasi, kontroversi hudud juga bermain di kepala. Mana tidaknya, nama mendiang seolah sudah sinonim dengan isu itu. “Tiap yang hidup pasti mati”, fikir saya.

Kemudian kawan-kawan di Facebook mengongsi berita  yang mula mengganggu fikiran saya.

Zulkifli Noordin, hero kita, sekali lagi muncul menyarungkan pakaian Super Muslim ketika saat-saat genting. Dengan penuh dedikasi, Zul hero kita merasakan mulutnya perlu dibuka, dia perlu berkata sesuatu atas berita kematian Karpal.

Allah sudah mematikan Karpal,  Zul menulis dengan penuh semangat. Yakinlah Zul bahawa Islam sudah menang. Barangkali air mata jernih turun membasahi pipinya dan hingus membasahi bibir kerana terharu dengan apa yang dikira Zul sebagai kemenangan usaha Pas dengan kerjasama parti Islam UMNO yang mahu menegakkan syariat Tuhan di bumi Kelantan. Musuh sudah disingkirkan Allah. Zul harus tweet rasa syukurnya. Zul harus berkata sesuatu. Ini Zul, Zul Kulim. Zul boleh!

Dan Zul telah melakukannya.

Belas Kasihan Dalam Islam


Dalam Islam, atau mana-mana agama, wujud konsep belas kasihan. Malah orang tidak beragama juga memahami konsep belas kasihan. Hatta binatang punya belas kasihan. Belas kasihan ini selemah-lemah naluri yang menyatukan manusia.

Manusia tidak dipaksa menyintai manusia lain keseluruhannya, tapi ia ada sedikit perasaan belas kasihan sekurang-kurangnya. Belas kasihan ini lah melahirkan rasa hormat kita pada orang lain terutama yang ditimpa musibah. Belas kasihan mampu membuatkan kita faham adab hidup bermasyarakat, apatah lagi dalam masyarakat berbilang kaum dan agama.

Bila kematian berlaku, manusia akan merasa tersentuh, jika tidak sebak, sekurang-kurangnya terharu, tergamam. Naluri belas kasihan manusia paling tidak pun akan membuatnya merasakan perlu diam sebagai tanda hormat. Kalau manusia tidak peduli pun, benar-benar dia tidak peduli dan berdiam.

Zul tidak ada naluri asas ini.

Muncul pula kemudian Datuk Nawawi Ahmad. Bangun pagi, dia merasakan ini hari yang indah maka membuatkannya terangsang untuk berjenaka. Kebetulan terbaca berita kematian Karpal, dia pun merasakan rangsangan berjenaka itu semakin kuat, seperti rangsangan seks yang tidak dapat dibendung.

Nawawi pun bertungkus lumus menghasilkan gambar dengan sedikit bakat yang dipelajarinya dari fenomena budaya meme di Internet. Ya, Nawawi sudah berjaya. Langsung butang post ditekan dan dia menunggu dengan penuh ghairah. Peluh membasahi dahinya. ‘Like’ yang pertama sudah cukup membuatkan Nawawi inzal. Nawawi pun terbaring keletihan, tersenyum puas.

Rasa malu juga membuatkan manusia tidak bertindak di luar batas norma masyarakat. Seperti mana manusia malu berjalan telanjang di tengah-tengah Kuala Lumpur begitu juga manusia malu mengetawakan orang yang telah mati (telanjang di Langkawi pun bukan perkara biasa). Manusia malu pada keluarga si mati dan malu untuk diri sendiri, malu menimbulkan kemarahan dan malu jika diejek tidak berperikemanusiaan.

Kedua-dua spesimen bergelar Zul dan Nawawi tidak dianugerahi Tuhan dengan naluri belas kasihan dan perasaan malu barangkali. Lebih dari itu, mereka tidak memahami budaya dan norma masyarakat, juga mempunyai pemahaman agama yang cetek. Saya meragui status kewarganegaraan mereka. Lebih dari itu, saya meragui status kemanusiaan mereka.

Takziah diucapkan kepada agama Islam kerana punya orang-orang seperti Zul dan Nawawi. Islam di Malaysia nazak dan akan mati jika virus Zul Nawawi dibiarkan merebak.

Karpal Singh akan terus diingati untuk jasa-jasa beliau kepada negara. Apa sahaja fahaman agama dan politik kita, kita tidak dapat menafikan beliau seorang manusia yang hebat dan berdedikasi pada keadilan dan kesaksamaan. Jasa beliau pada keadilan sosial mungkin lebih banyak dari jumlah kuman dalam otak Zul Noordin dan Nawawi. Keluarga dan rakan-rakan akrab beliau lebih mengenali hati budi beliau.

Ke mana Karpal Singh setelah mati bukan urusan saya, bukan urusan anda. Karpal Singh kembali menghadap mahkamah Ilahi. Biarlah sang peguam dan hakim berentap sesama mereka.


Continue ►

Saturday, April 19, 2014

Sultan Brunei Ketawa Ke Bank

Artikel ini dah lama. Sengaja saya sebar semula kerana tulisannya hebat. Inilah dinamakan seni penulisan. Orang lama bila menulis memang pro. Ia ditulis oleh Tan Sri Abdullah Ahmad.

WEST End, London, Rabu 6 November | Suhu makin dingin, angin berderu-deru, ada masa kuat; daun mulai luruh. Waktu solat cepat, pendek. Apa pun saya riang, bersiar, membaca, menonton dan tidur.

Orang kaya mega lebih gembira; gelak ketawa kebank. Selalunya mereka pemodal pintar dan resilient, ada ketahanan. Dalam Kelas  Dunia Pertama hanya seorang sahaja keturunan Melayu, berbahasa Melayu, mengamalkan kebudayaan dan adat istiadat Melayu dan beragama Islam yang benar-benar mega kaya.

Bukan itu sahaja personaliti ini juga tegas Speaking, “the guardian and defender of Islam, Malay language and custom in his nation.” Tuanku Bolkiah, Sultan Brunei, mengikut Christian Sylt dari The Guardian (Isnin, 4 November) dianggar mempunyai aset 20 bilion Pound Sterling. Dalam liga bilionair, Pound Sterling atau dolar Amerika, saya kira baginda berada dalam first division (division pertama).

Waktu saya dalam “buangan” di UK  awal 1980an, saya terkejut dan berasa terhormat Tuanku Bolkiah tegur dan bersalaman dengan saya di surau pelajar Malaysia di Bryanston Square; dan beberapa tahun selepas itu berpeluang menghadapnya dalam majlis santapan malam diraja meraikan hari keputeraan Sultan Pahang di Istana Abu Bakar Pekan.

Saya berada di London apabila Sultan membeli Dorchester Hotel di Park Lane.  Reaksi saya ketika itu, "delighted that not only Arabs can buy trophy properties in London”. Saya juga bertanya diri sendiri; kenapa Tuanku tidak beli Harrods? (dibeli oleh Mohamed Al Fayed).

Kenapa Tuanku tidak beli akhbar? Masa itu The Daily Express dan The Independent berada dalam market. Saya juga mencadangkan kepada Daim Zainuddin, waktu itu Menteri Kewangan kita dan Ananda Krishnan membeli sama ada The Independant atau The Daily Express untuk menjadi “suara kita” di UK dan Eropah Barat. Satu peluang keemasan terlepas.

Media dan korporat British juga kenalan Mat Salleh saya konsensus menegaskan Sultan Brunei “overpaid” yakni membeli Dorchester Hotel terlalu mahal.

Saya meradang walaupun mereka tidak berkata demikian nuansa perkataan dan nada ungkapan mereka seolah baginda “tertipu”! Darah Melayu saya naik, “you wait and see. The Sultan will have the last laugh.”

Maksud saya walaupun mereka menyangka demikian saya yakin Tuanku Sultan Brunei telah melakukan pembelian yang bijak.

Hampir tiga dekad telah berlangsung Sultan Brunei boleh mentertawakan mereka yang menganggapnya tidak bijak membayar  begitu tinggi. Sekarang siapa yang bodoh! Siapa yang ketawa ke bank! Saya suka menambah sedikit, “He who laughs last laughs loudest!”  

Apabila membaca Financial section of The  Guardian -saya jarang berbuat demikian- lo and behold terpapar tajuk berita “sitting pretty Dorchester Hotels take record 304  million Pound Sterling.” London kini mengalami ledakan ekonomi, segala aktiviti melambung... terutama perhotelan, perumahan, restoran, teater, hiburan apa lagilah di kawasan elit seperti Mayfair, Belgravia, Knightsbridge, South Kensington, Chelsea dan Piccadilly.

Saya tumpukan kepada satu kawasan sahaja, Mayfair. Dorchester Group mempunyai 10 hotel berjenama di seluruh dunia termasuklah Dorchester di Park Lane. Mustapa Mohamed dan beberapa ahli rombongan ke Persidangan WIEF telah menginap di Dorchester Hotel. Dorchester Group telah meraih keuntungan 304 million Pound Sterling tahun lepas. Sultan Brunei mengikut Sylt, telah menambahkan lagi bilangan hotel kumpulan Dorchester Group.

Di depan Dorchester Hotel, 45 Park Lane, dulu Playboy Club, kini hotel ala Deco (45 bilik) dipunyai oleh Dorchester Group. Kedua-duanya untung. Sultan Brunei dua bulan lepas telah membeli Hotel Eden di Rome, hotel kesukaan Tom Cruise dan Mel Gibson. Selain dari itu baginda mempunyai hotel di New York, Beverly Hills, Hollywood, Paris, Milan, Singapore dan Kuala Lumpur.

Seronok bergelar seorang  bekerja sendiri. Saya seperti orang Korea Selatan, Jepun, Singapura dan Eropah yang lanjut umur yakni 65 tahun ke atas terus bekerja kerana berbagai sebab.

Pertama tak cukup hidup sempurna dengan wang pencen sahaja; ditinggalkan terbiar oleh anak kandungan sendiri (banyak kes seperti ini dalam kalangan orang Melayu Islam pun. Insiden ini meningkat); bosan atau bored apa lagi setelah suami atau isteri meninggal.

Sama ada kahwin atau berpartner sesama tua yang senasib; tidak sanggup, reda menumpang / tinggal di rumah kebajikan. Ada kerana menjaga maruah tidak mahu membebankan anak-anak.

Orang seperti Dr Mahathir Mohamad tidak tahu apa itu persaraan. Saya merancang apabila tidak lagi terdaya makan angin, menulis akan duduk diam-diam di rumah atau dipondok / di masjid. Sebelum itu the world is a stage! 

Anda yang biasa dengan tamadun barat tidak akan terkejut kenapa Broadway di New York dan West End terus makmur dan segar. Teater dan show di London adalah antara daya penggerak (driving force) yang menarik dan membawa ratusan ribu dan million pelancong antarabangsa yang menjadi UK destinasi favourite mereka.

Tahun lepas sahaja tiga juta pelancong antarabangsa menonton musical, play, ballet dan opera di West End. Ramai menziarahi tempat kelahiran Shakespeare di Stratford -upon- Avon di mana kini mereka boleh menonton pementasan Richard 11.

The Lion King adalah yang paling popular di kalangan pelancong. Anda akan terkejut lebih ramai pelancong seberang laut pergi ke teater dari menonton perlawanan bola sepak dan ragbi.

Kelmarin (Selasa) di Covent Garden, West End. Selepas itu pergi ke Waterstone (kedai buku) di Piccadilly, makan di Mayfair; ke Harrods di Knightsbridge beli ikan bilis (whitebaits) yang sudah goreng di Food Hall. Kemudian pulang ke tempat hinggap.

 Chrismas - walaupun dua bulan lagi - sudah pun tiba di Harrods, Bond Street, Regent Street dan juga di Oxford Street yang amat popular dengan pelancong Malaysia selain dari Queensway. Saya dapati ramai pelancong Malaysia di Marks and Spencer, Selfridges, Primark, Whiteleys dan di outlet di Bicester di Oxfordshire.

Harrods, “the best known corner shop in the world” kata Speaking “is now owned by the Qataris after they paid Al Fayed  1.5 bilion Pound Sterling three years ago.”  Harrods kini begitu untung hingga dapat memberi dividen sejumlah 100 milion Pound Sterling kepada tuan punyanya tahun lalu.

Seperti Sultan Brunei, saya kira Qataris  pintar dan bijak berniaga dan are laughing their way to the bank!

Anda mahu hantar hamper Harrods kepada siapa-siapa? Kekasih, menteri atau bos? Tidak mahal bagi OKB-orang kaya baru. Bukan orang Kota Bahru! Hamper yang termahal pun baru 20,000 Pound Sterling saja! Yang sederhana dan amat sesuai dengan tok guru, ustaz dan ustazah serta mentor agama anda adalah minyak zaitun disadur (infused) dengan 24 karat gold flakes yang boleh dimakan. Harganya murah sahaja -750 Pound Sterling satu botol!

Saya selalu ke Harrods berjalan kaki mahu selamatkan tambang black taxi bagi membolehkan saya beli ikan bilis British berharga 4 Pound Sterling sekali makan (bagi saya) dan masalodeh ala India utara (tidak begitu garing seperti yang terdapat di Kuala Lumpur). Harganya 1.50 Pound Sterling atau lebih kurang RM7.50 sebiji!

Jumaat lepas, solat fardu di surau kedai makan Khan di Queensway. Khutbah imam muda Pakistan peranakan London bagus, ringkas dan padat dalam bahasa Inggeris tanpa pelat.

Surah yang dibaca pun pendek sahaja. Jemaah ramai Melayu, termasuk pegawai Pejabat Pelajar Malaysia dan pelajar sebab musala di Malaysia Hall dalam renovasi. “Kita menumpang bersolat di sini.

Zaman Tan Sri dulu surau kita di Bryanston Square luas dan selesa, sekarang sempit. Kemajuan yang dibawa oleh Kerajaan Hadhari” kata seorang diplomat kita kepada saya. Kerana tidak mahu memburukkan Kerajaan Hadhari dan pemimpinnya yang kebetulan menghadiri Persidangan WIEF, saya senyum sahaja.

Habis makan di kedai Khan - nasi putih dan kari ayam dan satu botol coca cola berharga 4.50 Pound Sterling, harga murah untuk jemaah, saya pergi ke Whiteleys.

Di situ, seorang juru jual, gadis gedempol dari Rumania memujuk saya membeli sabun kesukaan Siti Nurhaliza. Saya terpukau kerana si gedempol itu bertutur dalam bahasa Melayu dengan fasih.

Saya pun beli bukan satu jenis barang tetapi tiga! Saya bertanya “awak belajar bahasa Melayu di mana?” Jawabnya “boyfriend orang Brunei tetapi sudah pulang.” Tiada sebab dia berbohong kepada saya. Saya puas hati. Ada jurujual keturunan Melayu di KL pun tidak boleh bicara dengan begitu pintar dan memukau dalam bahasa kita.
Continue ►

Friday, April 18, 2014

Tidak Harus Atas Dasar Keghairahan Untuk Menghukum


Al-Allamah Sheikh Mahathir memberi fatwa "Pelaksanaan hudud tidak harus atas dasar keghairahan untuk menghukum". Fuyo kemain Harus beb... wajib sunat pun bersepai nak harus pulak.




Thursday, April 17, 2014

KJ Balas Tweet Shut Up!


KJ membidas tweet Zulkifli Nordin dengan menyuruh diam. Ada pula penyokong UMNO marah ke KJ. Nampaknya orang UMNO tak faham politik. Kalu bising, kutuk orang yang sudah mati... apa rakan-rakan MCA dan MIC akan kata? Nak kutuk pun sesama sendiri sudahlah jangan sampai ke umum. Hidup Melayu!

YB Karpal Singh Kemalangan


Ini adalah berita yang mengejutkan. Sesungguhnya kematian datang tanpa diundang dan disangka-sangka. YB Karpal Singh dikhabarkan telah meninggal dunia dalam satu kemalangan di satu kemalangan ngeri di Kilometer 305 Lebuhraya Utara-Selatan menghala ke utara kira-kira pukul 1.30 pagi tadi.

Karpal yang dipercayai dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang kerana perlu menghadiri satu kes mahkamah mati di tempat kejadian akibat cedera parah.

Kemalangan berlaku apabila kenderaan jenis Toyota Alphard yang dinaiki Karpal melanggar sebuah lori yang cuba menukar laluan tanpa memberi isyarat.

Turut terkorban ialah pembantu beliau, Michael Cornandez. Bagaimanapun, pemandu kenderaan, pembantu rumah serta anak beliau, Ramkarpal terselamat. Takziah diucapkan kepada keluarga terbabit.

Lepas ni bersiap sedia untuk satu lagi PRK Parlimen Bukit Gelugor.

Thursday, April 10, 2014

The Dark Knight Strikes Again


Raja Bomoh VIP, Ibrahim Mat Zin akan ke Australia membantu misi pencarian MH370.

Monday, April 7, 2014

LiveLeak Buka Undian

Website LiveLeak tidak ketinggalan membuka undian untuk kes yang terhangat di dunia sekarang misteri kehilangan kapal terbang MAS MH370 samada kemalangan atau dirampas atau kesalahan juruterbang:


Sunday, April 6, 2014

Tersasar Ke Kem Sendiri

Paktika, Afghanistan | Bom seberat 500 pound milik tentera Amerika tersilap sasaran dan terjatuh berhampiran pondok tentera infantri mereka. Sebenarnya bom itu disasarkan ke tempat persembunyian Taliban. Walaupun teknologi hebat mereka tak dapat menandingi takdir Allah.

Thursday, March 27, 2014

Raja Bomoh Bertindak Lagi


Ritual Raja Bomoh VIP, Datuk Ibrahim Mat Zin seru mayat untuk timbul di Pulau Sembilan. Ramai komen hukum syirik. Ingin saya ingatkan, jangan cepat menghukum syirik sebelum usul siasat dahulu dan jangan mengambil peranan mufti menghukum orang.

Berita Harian

Media Rakyat

Harakahdaily

RakyatNews

>

Kosmo Online

NuffnangBlog

Pakatan Rakyat

Roket Kini

The Star

Astro Awani

Buletin Online

MyKelantan TV

BorneoPost

MalayMail

Ceramah Terkini

Jom Ubah Malaysia

Rakyat Marhaen

Al-Jazeera

TV Selangor

Masjid Sultan Salahuddin

Kuliah Al-Banjari

Masjid Al-I'tisam

My Islam Media

Pencinta Sunnah

AzharTV

Zoohir Abdullah

Astro Awani

MyNewsHub

Ant Daily

The Malaysian Insider

Harian Metro

TVPas

KeadilanDaily

Sokernet

My SinChew

The Sun Daily

Astro Oasis

Watan Online

Demi Rakyat

TVMakmur

Terengganu Kini

Bereh Comel

Sunnah Rasul

Masjid Abidin

Hamba Faqir

Al-Muntada Al-Islami

Super Meknik

MoroccoVoice

Surau At-Taqwa Seksyen7

Mazameer aliDaud

Shop With IPmart

KLPos TV

SinarHarian

Rakyat Post

UMNO Hq

Malaysia Kini

NST

TV Wau

KalchaTV

Russia Today

Astro Prima

Haramain Gallery

From Haramain

Express Tribune

Antara POS

TVSunnah

Abu Aqif

Darul Murtadza

SIDIQ SIGARAGA

tvjakim

ProMedia Tajdid

Wajdi TV

Al-Afasy Channels

Fattabiouni

PR

Template

Tutorial Blog

Designer

Berita

Blog Luar Negara

Blog Malaysia

Hiburan

BN

Agama

Paranormal Luar Negara

Paranormal Malaysia

Barang