Wednesday, September 17, 2014

Makanan Terbaik untuk Kuatkan Tulang

Do you want to share?

Do you like this story?

1. Sayur-sayuran: kubis, sawi, daun roket (arugula), daun parsli (parsley), selada air (watercress), bok choy, brokoli, lobak.

Mengandungi kalsium, magnesium, potassium, iron dan mineral lain yang membantu menguatkan tulang.

2. Makanan protein: kacang, makanan soya.

Melindungi dari keretakan tulang.

3. Memasak stok

Ia merupakan cara tradisional untuk menggandakan nutrisi dalam makanan yang dibuat dalam bentuk cecair seperti sup, stew, bijirin, kekacang dan sos.

Jika memasak tulang-temulang dan sayur-sayuran dalam masa ia lama dengan menggunakan api yang perlahan, ia akan menghasilkan mineral yang mempunyai nutrisi stok yang tinggi.

4. Gandum: beras perang, barli, oat, tepung jagung.

Ia mengandungi karbohidrat, fiber dan Vitamin B.

5. Tulang yang boleh dimakan.

Tulang adalah antara mineral yang sesuai untuk dimakan bagi penjagaan tulang yang baik.

6. Lemak

Lemak yang berkualiti baik penting untuk kesihatan tulang. Lemak berlebihan tidak baik untuk badan, tetapi terlalu kurang lemak menyebabkan badan tidak seimbang.

Pengambilan lemak yang bersesuaian dalam makanan adalah perlu bagi memastikan badan yang sihat dan seimbang.

Sumber: Health Digest
Continue ►

YOU MIGHT ALSO LIKE

0 comments:

Post a Comment

Advertisements

Squeeze Theme and Squeeze Plugin For WordPress

Advertisements