1.
Sayur-sayuran: kubis, sawi, daun roket (arugula), daun parsli (parsley), selada
air (watercress), bok choy, brokoli, lobak.
Mengandungi
kalsium, magnesium, potassium, iron dan mineral lain yang membantu menguatkan
tulang.
2. Makanan
protein: kacang, makanan soya.
Melindungi dari
keretakan tulang.
3. Memasak stok
Ia merupakan
cara tradisional untuk menggandakan nutrisi dalam makanan yang dibuat dalam
bentuk cecair seperti sup, stew, bijirin, kekacang dan sos.
Jika memasak
tulang-temulang dan sayur-sayuran dalam masa ia lama dengan menggunakan api
yang perlahan, ia akan menghasilkan mineral yang mempunyai nutrisi stok yang
tinggi.
4. Gandum: beras
perang, barli, oat, tepung jagung.
Ia mengandungi
karbohidrat, fiber dan Vitamin B.
5. Tulang yang
boleh dimakan.
Tulang adalah
antara mineral yang sesuai untuk dimakan bagi penjagaan tulang yang baik.
6. Lemak
Lemak yang
berkualiti baik penting untuk kesihatan tulang. Lemak berlebihan tidak baik
untuk badan, tetapi terlalu kurang lemak menyebabkan badan tidak seimbang.
Pengambilan
lemak yang bersesuaian dalam makanan adalah perlu bagi memastikan badan yang
sihat dan seimbang.
Sumber: Health Digest
0 comments:
Post a Comment